2016 yılında Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi kısa adıyla BOTAŞ tarafından ilk çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Gümüşçıbık, AKMERCAN şirketinin ise 2018 Nisan ayında Artvin’de doğalgaz getirilmesi için kazmayı vurduğunu belirtti.
Canlı yayına katılan Akif Gümüşçıbık, gazeteci Hatice Nur Ersöz’ün sorularına verdiği cevaplar ve gelecek yıllarda Artvin’in diğer ilçelerine yapılacak yatırımlar konusunda şu önemli açıklamaları yaptı.
Gümüşçıbık: 2019 yılında Çayağzı Mah. Opet Petrolün olduğu noktaya kadar bin haneye doğalgaz sağlamıştık. 5 yıllık sürede ya Artvin’de 9 bin aboneye ulaştık. Artvin’in doğasına, çevresine ve vatandaşı ekonomisine de katkısı olması açısında projeyi hızlandırdık.
Doğalgaz ulaşmayan çok az sayıda münferit diyebileceğimiz bina var. Dağıtım lisansımızın olduğu alanlarda yatırım miktarını ilgili belediyelerle istişare ederiz. Karşılık eşgüdüm halinde hayata geçiririz, 2022 yılı başında 7 bin 500 metre planlanan projeyi aynı yıl 10 bin 500 metre ile kapattık. Haliyle vatandaş da şu algı oluşmuş olabilir. Çalışmalar hızlı gidiyor. Bize de geliyor. 2023 yılında hiç yatırım planlamadık. Biz planlamamızı Ocak-Şubat gibi hazırlıyoruz. Mart ayında yatırımlar netleşiyor.
DOĞALGAZIN ‘PARDON’U YOK!
Hatice Nur Ersöz: Artvin’de doğalgaz tesisatı (İç tesisatı) yapan kaç firma var?
Gümüşçıbık: Artvin’de bizden sertifika alan toplam 17 tane firma var.
Bunlar hem ilin istihdamına hem ekonomiye katkı sağlıyorlar. Bunların hepsi doğalgaz arz güvenliği için. Aslında bizlerin hepimizin Artvin'de kalan bütün vatandaşlarımızın gece evinde doğalgaz varken rahat uyuyabilmeleri adına yani şu anda sizin evinizde kullandığınız doğal gazla alakalı aklınızda en ufak bir şüphe olmadığını düşünüyorum, güvenlik açısından. Bu firmaların tamamı bizim denetimimizde, bizim kontrolümüzde teknik personellerin faaliyetleriyle gerçekleşiyor. Yani bir su tesisatı gibi ya da bir elektrik tesisatı gibi bina içerisinde değil. Örnek olarak bir saat evimizde su kaçırdığı zaman parkeyi değiştirerek belki biraz maliyeti olur ama bunu telafi edebilirsiniz. Aslında doğalgazın birikmesinden kaynaklı, sıkışmasından kaynaklı oluşan patlamalar olur. Burada da menfezler çok önemli yani burada biz her yerde zaten vatandaşlarımızın gazlarını açarken de orada bir bilgilendirme yapıyoruz, bilmesi gereken hususlar ya da olası bir doğalgaz kokusu hissettiklerinde 187 acil çağrı merkezi var, 7/24 hizmet veriyoruz.
Ayrıca 112'de kamu kurumları var. Sadece biz özel şirkette olduğumuz için 187 doğalgaz acil. Bu da bizim bütün tabelalarımızda, faturalarımızla, araçlarımızın üzerinde yazıyor. Çok ihbar geliyor bize. Yerelde 187 telefon hattını aradığınızda şu anda bizim arkadaşlarımız çıkıyor. Siz şikayetinizi belirtiyorsunuz bir doğalgaz kokusu hissettiyseniz onlar size teknik anlamda yönlendirmeyi yapıyor ve 15 dakika içerisinde de bizim teknik ekibimiz verilen adrese ulaşıp durumu kontrol altına alıyor.
Hatice Nur Ersöz: Artvin'de kaç personel ile çalışıyorsunuz.
Gümüşçıbık: Artvin doğalgaz şirketimiz bünyesinde istihdam ettiğimiz 40 personelimiz var. Yani bu sayı bugün için olan sayıyı söylüyorum. Bu rakam 50 civarında olacak ve biz 2025 sonunda da yaklaşık 100 personeli istihdam etmiş olacağız.
… Artvin’de 30 yıllık bir dağıtım faaliyeti göstereceğiz. 30 yıl yani AKMERCAN ismi ile 30 yıl daha sonra da devam ettiğinde öncelik yine bizde ama bugünün şartlarıyla 2048 yılına kadar Akmercan burada. Az önce konuşuyorduk; 17 adet iç tesisat firmamız var. Şimdi biz bu firmalara sertifika verirken gidip kontrol yapıyoruz. Firma açabilmesi için bir adet makine mühendisi, bir polietilen kaynakçı bir çelik kaynakçı. Yani ilk önce bir firma bu dört personeliyle devam edecek, daha sonra bize başvurduktan sonra bir sertifika veriyoruz ve bir ofis diyoruz haliyle bu ofisteki personelleriyle birlikte minimum 5 personeli firmayı ilk gün açtığında 5 personel olması gerekiyor. Burada 17 çarpı 5 dediğimiz de 75 adet direkt sabit personel, iş tesisat firmalarından istihdam ediliyor.
DOĞALGAZA ZAM GELMEDİ, ÖTV’YE GELDİ.
Hatice Nur Ersöz: Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zam %234 geldi. Vatandaş bu kışı nasıl geçirecek?
Gümüşçıbık: Ama bu %234 zam dediğimiz şeyi biraz açarsak vatandaşlarımız en azından rahatlar. Sizin gibi hani bu şekilde düşünüp kombi kısmaya gerektirecek bir şey yok aslında. Burada gelen zam daha önce KDV hariç 4 lira 08 kuruş doğalgazın kendisidir. İki kuruş ÖTV vardı, 4 lira 10 kuruştu metreküpü. Şu anda yeni gelen ÖTV zammıyla 4 lira 15 kuruş iki kuruşluk ÖTV 5 kuruş oldu. Bir hane, bir yılda 1000 metreküp doğalgaz kullanıyor. Ortalama Artvin'de 05 kuruşla çarptığınızda yıllık bütçenize ilave getirirse 50 TL yani. Yüzde 234'ün karşılığı vatandaşa 50 lira olarak yıl boyu yansıyacak. Bakın toplamda 50 lira.
Hatice Nur Ersöz: Bir de seçim öncesi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘doğalgaz bir yıl boyunca ücretsiz olacak.’ dedi. Bu durum ne zamana kadar devam edecek?
Gümüşçıbık: 24 Nisan'da bununla alakalı Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıktı. 24 Nisan 2023- 31 Mayıs 2024 arası. Şu anda biz Artvin'deki vatandaşlarımız mayıs ayı içerisindeki kesilen hiçbir fatura bedelli gitmedi. Tabi bu sadece konut ve ibadethaneler ve cem evleri ücretsiz. Bu tutarlar devlet, bakanlık bütçesinden süspanse edildi. Bunun devamında da 12 ay boyunca yani 2024 yılı 31 Mayıs tarihine kadar 25 metreküplük tüketim yine devlet tarafından süspanse edilecek.
ŞAVŞAT BELEDİYE BAŞKANI NİHAT ACAR, BİZE ÇOK BASKI YAPTI.
Hatice Nur Ersöz: Artvin’den sonra Şavşat ilçesine doğalgaz geldi. Vatandaş çok memnun. Bu nasıl gerçekleşti?
Gümüşçıbık: Şavşat ilçesindeki çalışmalara 2020 yılında başladık. Yani Nihat Bey bizlere doğalgaz Şavşat'a da gelsin diye çok baskı yaptı. Ya da çok istekliydi diyeyim daha doğrusu. Devamlı ‘Şavşat’a da doğalgaz yapalım.’ sizin belirtiğiniz gibi orada hava kirliliği vardı. Marka şehir olduğu için orada hava kirliliği ölçümleri sürekli yapılıyor. Cittaslow (Sakin Şehir) kriterleri eşit noktaya gelmişti. Belki Şavşat'tan cittaslow markası alınacaktı ve Nihat Bey bunlarla alakalı olarak bize geldi, gitti. Ben Artvinli değilim, Amasyalıyım. Biz dışarıdan Artvin'e geldiğimizde ayrı bir cennet diyoruz. Şavşat'a gittiğimizde çok daha farklı bir şey görüyoruz. En azından çok güzel yani evet buraya bir katkımız olsun diye ve Nihat Bey’in de gayretleriyle o dönemde Sayın Cumhurbaşkanı başdanışmanı İsrafil Bey'in gayret ve yardımlarıyla o süreci hızlandırması çok faydalı oldu. Biz 2020 yılında temmuz ayında başladık ve yaklaşık 2 sene sonra imalatta yüzde 92 seviyesinde bitti. Şu anda 3 bine yakın abonemiz Şavşat'ta doğalgaz aktif olarak kullanıyor. Biz Artvin'de %90 seviyesinde. Bu seviye Artvin'den kastım tabii ki imarlı alanlar içerisindeki konutları kastediyorum.
Artvin'in en çevreci projesi ne derseniz, ‘doğalgazdır’. Biz Artvin'in çevresine doğasına vermiş olduğumuz katkıyı hiçbir kurum ve kuruluş ya da sivil toplum kuruluşu bugüne kadar bu kadar kısa sürede sağlamadı.
Hatice Nur Ersöz: 3. etapta hangi ilçemizde doğalgaz çalışmanız var? Onu öğrenmek istiyorum.
Gümüşçıbık: Biz 2023 yılı başında ocak ayında lisans genişleme çalışmaları yaptık. Yani daha önce sadece Hopa ilçesi lisans alanımız içerisinde idi. Şavşat'ta şu anda ekiplerimiz çalışıyor. 1 aylık sürede Şavşat’taki yatırımlarımızda tamamlanacak zaten.
YUSUFELİ İLÇESİNDE EYLÜLÜN AYININ İLK HAFTASINA DOĞALGAZ VERECEĞİZ.
Hatice Nur Ersöz: Yusufeli ilçesine doğalgaz ne zaman verilecek?
Gümüşçıbık: Yusufeli ilçesine boru hattı ile doğalgaz götürülmeyecek. Tankerlerle dökme gaz şeklinde taşınacak. Erzurum'da 25 Mayıs'ta onun ihalesi vardı. Onun ihalesini tamamladık. 25 Mayıs'ta Erzurum'dan Yusufeli ilçesine doğalgaz sevkiyatını yapacak firmayı belirledik. Bunlar tamamen EPDK denetiminde yapılıyor. İhaleyi alan firma şoför alacak mesela. Oradan akaryakıt alacak, çalışanlar orada yemek yiyecek gibi.
Boşaltım istasyonu inşaatına başladık. Bir aksilik olmazsa Ağustos'un sonu itibariyle yani önümüzdeki ay sonu itibariyle Yusufeli’nin yeniden yerleşim yerinin tamamına doğalgaz vereceğiz. Yaklaşık 45 km hattın orada imalatı tamamlandı. Ve o bahsettiğiniz etapların tamamında şu anda yeni yerleşim yerindeki her binanın ve kamu kurumun girişinde doğalgaz hatları hazır.
Bir aksilik olmazsa ağustos sonu eylülün ilk haftası en geç diyoruz, Yusufeli’ndeki bir vatandaşımızın evinde burada(Artvin) Çayağzı Mahallesi’nde içtiğimiz gibi kahvemizi içeceğiz.
Yusufeli ilçesinde toplam kamu kurumlarıyla birlikte 3 bin bağımsız bölüm doğalgaza hazır. Abonelik faaliyetlerimizde şu anda başlatmadık. Yusufeli ilçesinde bahsettiğimiz boşaltım istasyonu bir de bizim müşteri hizmetlerini ofisi olarak kullanacağımız yerin de inşasına devam ediyoruz.
Yusufelili vatandaşlarımız bu kış, doğalgazı gönül rahatlığıyla kullanabilecekler.
2024 EKİM-KASIM DÖNEMİNDE HOPA ve ARHAVİ’DE ÇALIŞMALARA BAŞLIYACAĞIZ.
Hatice Nur Ersöz: Sahil ilçelerimiz; Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa’ya doğalgaz ne zaman getireceksiniz?
Gümüşçıbık: Sahildeki çalışmalar devam ediyor. Şu anda Ardeşen’den 52 km'lik bir güzergah var. Hopa ilçesinde BOTAŞ tarafından bir toplantı yapıldı. Burada kamulaştırma süreçleri ile alakalı çalışma başladı, devam ediyor. Şu anda öngördüğümüz takvim içinde Hopa ilçesi var. Bir aksilik olmazsa 2024'ün son çeyreğinde yani 2024'ün Ekim-Kasım döneminde BOTAŞ oradaki çalışmalarını tamamıyla bitirip doğalgaz arzını hazır hale getirmiş olacak. Bir aksilik olmazsa 2024 yılı içerisinde Hopa ve Arhavi’de çalışmalara başlamış olacağız. Ama buradaki önemli nokta iletim hattını tamamlanma süresi yani buradaki eğer BOTAŞ’ın çalışmaları 2025 yılında devredecek olursa biz de 2025'ten sonra yapacağız. Çünkü iletim hattında gaz yokken bizim orada bir faaliyet göstermemiz mümkün mümkün değil. Kemalpaşa ilçesi daha sonra mümkün olacak.
2026 YILINA KADAR TÜRKİYE’DE DOĞALGAZ OLMAYAN İLÇE KALMAYACAK!
Müjde olarak artık nasıl bunu söyleriz bilmiyorum ama yani 2026 yılına kadar Artvin'de doğalgaz gelmeyen ilçe kalmamış olacak.
Hatice Nur Ersöz: Davetimizi kabul edip programa katıldığınız ve aydınlatıcı bilgiler verdiğiniz için size çok teşekkür ederim.
Gümüşçıbık: Öncelikle bizi davet ettiniz için ben teşekkür ederim. Burada vatandaşlarımızın hem bilgilendirmesi açısından hem de Hopa, Arhavi’de, Yusufeli’nde doğalgazı şu anda olmayan vatandaşlarımızın en azından doğru bilgiye ulaşması adına bu yaptığınız yayıncılık için teşekkür ederim.
HABER: RADYO 08