Artvin Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Artvin OR-KOOP Bölge Birlik Başkanı Hasan Yaşar, Artvin Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında ormancılık sektörünün kronikleşen sorunlarını gündeme taşıdı. Toplantıya çeşitli sivil toplum kuruluşları, kooperatif temsilcileri ve yerel yöneticiler katıldı.
Yaşar, ormancılığın maden işleri kadar tehlikeli bir iş kolu olduğunu vurgulayarak, orman çalışanlarının düşük ücretlerle çalıştırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Türkiye genelinde başlatılan mücadeleye dikkat çeken Yaşar, “Orman köylüsü emeğinin karşılığını alamıyor. Dikili satış uygulamaları köylüyü ve kooperatifleri mağdur ediyor, tüccarların eline düşmesine yol açıyor” dedi.
Toplantı sonunda yapılan basın açıklamasında, dikili ağaç satışlarının yıllardır yanlış bir politika olduğunu belirten Yaşar, Anayasa’nın 170. ve 171. maddelerine atıf yaparak orman köylüsünün korunması gerektiğini hatırlattı. Kooperatiflerin ekonomik gücü olmadığı için rekabet edemediklerini ifade eden Yaşar, “Ormanlar milli servettir. Paydaşlar ortak faydalanmalıdır. Ormansız yurt olmaz, beşikten mezara kadar ormanlar korunmalıdır” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Toplantıda Öne Çıkan Başlıklar
Ücret Sorunu: Orman işçilerinin aldığı ücretlerin, artan akaryakıt ve makine giderleri karşısında yetersiz kaldığı belirtildi.
Dikili Satış Eleştirisi: Elektronik satışlarla dışarıdan tüccarların iş alması, köylü ve kooperatiflerin işsiz kalmasına yol açıyor.
Haksız Rekabet: Orman envalinin fiyatlarının kısa sürede düşmesi, üreticiler arasında adaletsiz kazanç farkları yaratıyor.
Kooperatiflerin Güçlendirilmesi: Kooperatiflerin kurumsal yapıya kavuşması ve üst birliklere üyeliğin yasal zorunluluk haline getirilmesi gerektiği vurgulandı.
Çözüm Önerileri: Taban fiyatların yükseltilmesi, dikili satışın kaldırılması veya yeniden düzenlenmesi, üretimde şeffaflık sağlanması.
???? Katılımcıların Görüşleri
Toplantıya katılan kooperatif üyeleri ve köylüler, ormancılıkta yaşanan sorunların sadece ekonomik değil, aynı zamanda çevresel etkiler doğurduğunu dile getirdi. Ormanların ekosistem için taşıdığı öneme dikkat çekilerek, “Orman sadece kereste değil; su, oksijen ve yaşam kaynağıdır” ifadeleri öne çıktı.


