Tarım arazilerinin üretime kazandırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı önemli adım attı. Başta Karadeniz olmak üzere Türkiye genelinde miras yoluyla intikal eden tarım arazileri, hissedarların bir araya gelemediğinden dolayı işlenemiyordu. Noterden muvafakat ve benzeri bürokrasi ile uğraşmak istemeyen hissedarlar bu arazileri boş bırakıp üretim kaybına neden oluyordu.  

Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir çalışma başlattı. Üretim planlaması adı verilen çalışmayla 3 dekarın (3 bin m2)üstünde hisseli tarım arazisi olan vatandaşlardan bu araziyi ekenler, muhtar ve azalar tarafından onaylanan muvafakatname ile diğer hissedarların da onayı almış gibi olacak ve bu arazileri ekenler mazot ve gübre desteğinden faydalanacak.

Başvuru için süresi 2 Ocak 2024 tarihinde sona eriyor. Bu süre zarfından Cumhurbaşkanlığı Kabinesinden bununla ilgili yasaların çıkması bekleniyor.

Bakanlık yeni bir adım atarak, bu tarım arazilerini kullananlara ayrıcalık tanıdı. Hisseli arazilerde hissedarlardan bir kısmı tarafından işleniyor, ekiliyor ve üretim yapılıyorsa bu çiftçiler tarım desteklerinden yararlanabilecek.

Konuya İlişkin Açıklama Muhtarlardan Geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bilgilendirmede hisseli tapusu olan arazilerin tarıma kazandırılması için araziyi kullanan ve üretim yapanlar planlı üretim kapsamında tarım desteklerinden yararlanabileceği konusunda Taşlıca Muhtarı Ümit Akalın ve Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Cin tarafından bir açıklama yapıldı.  

Muhtar Ümit Akalın, başvuruların 2 Ocak’ta son bulacağını açıkladı. Ayrıca Muhtarlar Dernek Başkanı Hasan Cin, Tarım ve Orman Bakanlığının genelgesi doğrultusunda muhtarlarla İl Tarım Müdürlüğü toplantı yaparak köyde tarım yapan hisseli tapuya sahip olan vatandaşların tarımın mazot gübre gibi desteklerden bu genelge doğrultusunda yararlanacağı bilgisini verdi.

Taşlıca Köyü Muhtarı Ümit Akalın: “Artvin’deki boş tarım arazilerin üretime kazandırılması hak sahipler için önemli adımdır.” dedi.

Muhtar Akalın, Artvinli TV’ye açıklamada şöyle konuştu.

“Tarım ve Orman Bakanlığı bu ay içerisinde yeni bir çalışma başlattı. Artık 2024 yılında planlı üretime geçildi.

Türkiye genelinde genelde araziler üzerinde hisseli tapular olduğu için planlı üretime geçilemedi. Çalışmalar gerçekleştirilemedi. Bakanlık yeni bir çalışma başlattı. Daha öncesinde ya kiralama ve muvafakatname ile yapılan işlemler, artık yeni sistemde tarım müdürlükleri üzerinden muhtarın ve azaların da olduğu muvafakatname ile hissedarların da rızası var olduğu kabul edilecek.

Bakanlık muhtarlarla 2 defa toplantı yaptı. İkinci aşamada planlı üretime geçilecek. Arazileri 3 dekarın üzerinde olan vatandaşlar bu planlamaya dahil olacak. Bu arazilerden daha verim alabilmek için planlanan ürünler ekilecek. Bunu dengeye getirebilmek için örnek ilimizde, bölgemizde patates veya domates üretilecek. Ve üretime alım garantisi de verilecek. Üretimin düşük olduğu sebze ve meyveler üretilmeyecek.”  

Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Cin: “Üretim hamlesi başlayacak.”

Dernek Başkanı Hasan Cin de şöyle konuştu: ”Sahilde Borçka ve Murgul dahil olmak üzere hem çay hem de fındık desteğini oradaki vatandaşlarımız alıyor. Bunun diğer ilçelere de yaygınlaştırılması için bu üretim planlaması çok faydalı olacaktır.”

Tarım ve Orman Bakanlığının Üretim Planlaması için başlattığı projeye başvurular 2 Ocak 2024 tarihinde sona eriyor.

 

Serdar ÖZBAYRAK / RADYO 08