Karadeniz yayıncılar buluşmasına Artvin ilin temsilen il tek radyosu RADYO 08’ in Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Varan ve Genel Yayın Yönetmeni Hatice Nur Ersöz katıldı.
Üst Kurul Yönetimini tam kadro katıldığı toplantı Rize Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye İnternet Medyası Birliği (TİMBİR) ve RATEM(Radyo Televizyon Yayıncılar Birliği) tarafından desteklenen ‘6. Yerel Medya Buluşması, Karadeniz'in incisi Rize'de gerçekleşti. Karadeniz Bölgesi'nden 19 ilin yayın kuruluşu yöneticilerini bir araya getiren etkinlik, sektörde önemli bir dayanışma ve bilgi paylaşımı platformu oldu.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, düzenlenen "6. Yerel Medya Buluşması"nda, önceki toplantılarda aldıkları kararların kanuni değerlendirmeye tabi tutulacaklar haricinde gerçekleştiğini ifade etti.
Yayıncıların ayağına giderek sorunlarını dinlediklerini ve çözmeye gayret gösterdiklerini dile getiren Şahin, son derece yararlı bir çalışma yürüttüklerinin altını çizdi.
Şahin, sadece ceza veren, ceza uygulayan üst kurul olmadıklarını vurgulayarak, "Birtakım düzenleme, denetleme faaliyetlerinin yanında aynı zamanda kuruluş ve medya mensubu arkadaşlarımızın, bizim alanımızda sıkıntısı olan bütün bireylerin ve kuruluşların dertleri ile yerinde ilgilenme ve halletme çabasında olan bir üst kuruluz." diye konuştu.
YAYINCILAR: MADDİ DESTEK İSTİYORUZ.
Toplantıda yerel ve bölgesel yayıncılar, yazılı basının devlet tarafından ilanlar yoluyla desteklendiğini ancak radyo ve televizyon yayıncılarının maddi olarak devletten hiçbir destek alamadıklarından dert yandı. Ayrıca uydudan yayın yapan kuruluşların uydu kiralarının yüksekliğinden şikayet ederken sosyal medya hesaplarından yayıncılık yapanların hiçbir denetime ve vergiye tabi olmadan yayın yaptıklarını kendilerinin ise her türlü yaptırıma açık olduğundan bu konularda korsan yayınlar dahil sosyal medya hesapları ve internet sitelerine yaptırımlar uygulanmasını istediler.
Meslek örgütü adına RATEM Başkanı M. Aydın Şerbetçioğlu da yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Eskiden RTÜK’e gittiğimizde mahkeme kapısında giriyoruz gibi korkarak giriyorduk. Şimdi yeni başkan döneminde en sıcak şekilde RTÜK’te karşılanıyoruz, rahatça girip sorunlarımızı konuşabiliyoruz. Ayrıca Basın Kanunu çalışmaları yapılırken Meclis’te yatıp kalktık. Radyo televizyon kuruluşlarının da Basın Kanunu ilan ve reklam gelirlerinden yararlanması için kanun maddesi çalışması yapıldı. Ama anlayamadığımız şekilde Adalet Komisyonunu geçemedik.”
Şerbetçioğlu konuşmasının sonunda: ”Biz Selçuk Üniversitesine bir çalışma yaptırdık. Dünyadaki devlet desteklerinin yayın kuruluşlarına nasıl verildiği şeklinde. O çalışmayla birlikte taleplerimizi RTÜK başkanımıza ilettik.
Ayrıca geçtiğimiz ay radyo ve televizyon yayıncılarının dijitalleşmeye nasıl geçirebiliriz diye bir proje çalışması yapıyoruz. RTÜK Başkanımıza sunduk, o da çok değerli buldu. İstanbul RTÜK Bölge Müdürlüğü bir komisyon kurdu. Bizim arkadaşlara çalışıyorlar. “dedi.
Açılış konuşmaları sonrası kısa bir aradan sonra soru cevap kısmına geçildi. Yayıncılar, sahnede yer alan daire başkanlarına ve Üst Kurul Başkanına isteklerini ve eleştirilerini yönettiler.
VARAN: “RTÜK BİZE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPIYOR!”
Yerel ve bölgesel yayıncılar buluşmasında konuşma yapan 08 RADYO TV Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Varan, “Uzun süredir RTÜK bizim dertlerimizle ilgilenmiyor.” diyerek eleştiriler yöneltti.
Varan, Filistin’de kadın çocuk demeden insanları öldüren devlet terörü uygulayan İsrail’i lanetleyerek başladığı konuşmasında RTÜK daire başkanlarına sorularını yöneltti.
Artvin’in televizyon kanalı olmayan ve tek yerel radyosu olan bir il olduğunu söyleyen Varan, yaşatmak için elinden geleni yaptığını ancak bürokrasi ve ekonomik konuları aşmakta zorlandığını ifade etti.
Varan, 20 yıldır Artvin ilinde gazetecilik ve radyoculuk yaptığını, meslek örgütünde yer aldığını, bu süre zarfında mesleğin tüm zorluklarını ve değişimlerini yaşadığını kaydetti.
Yayın alanını genişletme konusunda talebini RTÜK üst yönetimine iletti. Radyo 08 Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Varan, ayrıca Artvin ilinde yaşayan vatandaşlarımızın etnik yapısı gereği çoklu zengin bir kültürü sahip olduğunu bu nedenle Artvin’de günlük yaşamda kullanılan Gürcüce, Lazca ve Hemşince olmak üzere farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak istediğini dile getirerek ilçelere yayın izne verilmesini ve bu konuda kendilerine destek olunmasını istedi.
Varan, yerel gazetecilik ve yayıncılığın milli birlik ve beraberliğin temeli olduğunu söyleyerek teknik konuda da RTÜK’ün İstanbul Çamlıca Tepesi’nde hayata geçirdiği, radyo ve televizyon vericilerinin bir yerde toplanması ve teknik bakım ve yayınların kurulan KULE ANTEN A.Ş. aracılığıyla buradan yapılması sağladığını örnek göstererek aynı uygulamanın Artvin ilinde de hayat geçirilmesini istedi.
Radyo 08 adına konuşan Varan, kendisinin yayıncılıktan çok teknik konularla ilgilenmek zorunda kaldığını, bu nedenle istediği kalitede yerel yayın yapamadığından dert yandı.
6. Yerel ve Bölgesel Medya buluşması sorunların Üst Kurul Yönetimine iletilmesi ile sona erdi. Ardından katılımcılar hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.