ahnisanci @ gmail.com

"ALLAH TÜRK MİLLETINE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN!"
Mehmet Akif Ersoy
Ulusumuzun Değerli İnsanlarına Sunumdur..
Bugün Türk İstiklal Marşımızın TBM Meclisinde kabul edilişinin (12 Mart 1921) 103. Yıldönümüdür.
İstiklal Marşı bir ülkenin bağımsızlığını haykıran en değerli destansı şarkısıdır.
Gazı Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşını ülkemiz insanları adına yönetmek için açılan TBMMeclisi bir yandan savaşı yönetirken, diğer yandan da ekonomik, kültürel, sosyal dayanışma örnekleriyle ülkemizin geleceğine yönelik devrimler planlamakta ve gerçekleştirmektedir.
Ülkemiz Türkiye'ninn Kurtuluş dönemindeki en önemli değeri kurtuluşun gerçekleşmesi için verilen yaşam mücadelesi ve cephelerde ve işgal altındaki topraklarda genç, ihtiyar, kadın, çocuk kaybedilen yaşamlardır.
TBMMECLİSİ bu ortam içinde İstiklal Marşı yarışması düzenlemiştir. Yarışmaya sunulan 124 şiirin hiçbiri beğenilmemiş ve yarışmanın 500 Türk Lirası ödüllü düzenlenmesi nedeniyle yarışmaya katılmayan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy o günün Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Süphi Tanrıöver tarafından ikna ( ödül konusunu çözerek) edilerek İstiklal Marşı yazması sağlanmıştır.
12 Mart 1921 günü TBMMeclisinde doğrudan H.S. Tanrıöver tarafından okunan ve
"Türk Ordusuna" adanan İstiklal Marşı şiiri büyük alkışlarla ayakta alkışlarmış ve İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.
M. A. Ersoy ödülünü Darüleceze'ye ( Düşkünler Bakım Yurdu) bağışlamıştır.
İstiklal Marşı beste çalışması sonucunda kabul edilen Ali Rıfat Çağatay bestesi 1929 yılında kadar kullanılmış, beste değiştirme kararı sonrası
Osman Zeki üngör'ün bestesi değerlendirilmiş ve
büyük bir coşku ile bugünkü kullarıımına sunulmuştur.
Değerli Mehmet Akif Ersoy ve Osman Zeki Üngör'ü saygı ve rahmetle anıyorum ve M. A. Ersoy'un büyük dileğiyle " Allah Türk Milletine bir daha İstiklal Marşı yazdımasın.!" Diyorum.
12 Mart, İstiklal Marşının kabülü nedeniyle Türk Milletinin kutlu ve değerli günlerinden biri olarak her yıldönümünde büyük bir şeref ve mutlulukla anılacaktır. 12 Mart 2024

Ahmet Nişancı
Artvin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı